SEO ne anlama gelir?
SEO, “Search Engine Optimization” kelimesinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçe karşılığı, “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına geliyor. SEO süreci Site-içi Optimizasyon” ve “Site-dışı Optimizasyon” olmak üzere iki farklı şekilde inceleniyor.
Google Bot (Google’ ın kullandığı örümcek mantığı) ile ilerleyen SEO’ yu anlamak için öncelikli olarak Google Bot’u tanımamız gerekiyor. Arama motoru örümcekleri olarak bilinen botlar, internetin tamamını linklerden linklere atlayarak, veritabanına kaydeden yüksek teknolojili programlardır. Google Bot en gelişmiş altyapıya sahip örümcektir, makalemiz içerisinde sıklıkla Google Bot‘ dan bahsedeceğiz.
Site-dışı SEO İşlemleri
Bu kısımda, web sitenizin dışında yapabileceğiniz SEO değişikliklerine dair bilgilere ulaşacaksınız. Öncelikle Google’ ın siteleri değerlendirme kriterlerini inceleyip, sıralama değişikliklerinin temelini oluşturan arama motoru algoritmalarından bahsedeceğiz. Backlink ile ilgili bilgiler verdikten sonra, web siteniz için kullanabileceğiniz link edinme methodlarını paylaşacağız.
Google siteleri nasıl değerlendiriyor?
Google’ ın bu kadar popüler olmasının en önemli nedeni, sunduğu servis çeşitliliğinden öte, isabetli arama sonuçları olsa gerek. Pek çoğumuz internete ilk girdiği günden itibaren Google kullanmışızdır. Google piyasaya girmeden önceki dönemde Yahoo' nun arama sonuçlarını sitelerin üst kısımlarında yer alan metatag etiketlerine ağırlık vererek yapıyor olması, pek çok suistimali de beraberinde getirmişti. Pek çok webmaster bu durumdan yararlanarak, web sitelerinin kolayca üst sıralarda yer almasını sağlıyordu. Bu yüzden, sitelerin kalitelerini belirleyecek yeni bir algoritmaya ve sisteme ihtiyaç vardı ve bu vesileyle PageRank doğmuş oldu.
PageRank nedir ve tam olarak nasıl çalışıyor?
PageRank Google'ın site sıralamasında kullandığı algoritmanın, sitenize verdiği değeri gösteren bir değerdir. Google’ ın bu algoritmayla yarattığı fark öyle belirgin ki, kısa bir süre içerisinde inanılmaz bir büyüme sağlayarak sektörde büyük bir kullanıcı kitlesine sahip oldu. Arama Motorunu yazanlar, eğer bir site dışarıdan çok link alıyorsa bu sitenin içeriği iyidir düşüncesi ile kodları yazdıklarından, arama siteleri de genelde bu düşünceye göre siteleri sıralarlar. Google da aynı düşunce ile kodlanmış bir arama motorudur. Google açısından PageRank de bu noktada devreye girer, çünkü bir siteye verilen linklerin analizinden sonra o site için belirlenmiş bir değerdir bu. Ancak sadece link almak yeterli değildir, nasıl link aldığınız da önem taşır, yani tabiki bu linklerin içeriğinde bulunan anahtar kelimelerin de büyük bir önemi vardır.
Site dışı seo sadece linklerden mi ibaret?
Site-dışı SEO’ da etkili faktörlerin başında; tıklanma oranı, domain yaşı ve kullanıcıların sitede kalma süresi geliyor.
Tıklanma oranı sitenizin ilk sayfaya çıktıktan sonra, üst sıralara yükselmesi sürecinde oldukça etkili ve sağlam bir mantık üzerine kurulu. Bir sonraki bölüm olan site-içi seo alanında detaylı olarak anlatacağımız title, metatag ve description kelimelerinin büyük bir etki yarattığı bu sıralama faktöründe, sitenizin etkili başlıklara sahip olması büyük önem taşıyor. Örneğin; Google’ da “iphone6 fiyatları” araması yapan bir kullanıcı, fiyat olarak en uygun iphone6 satış sitelerini aradığı için akakce.com, cimri.com ve ucuzu.com gibi bilinen fiyat karşılaştırma sitelerini inceleyecektir. Fiyat karşılaştırma sitesinin 7. sırada olduğunu varsayalım, ilk sıralarda yer alan eticaret sitelerinin satış sayfaları yerine pek çok kullanıcı, normal tıklama oranını aşacak şekilde 7. sıradaki kullanıcıyı tıklıyorsa bu durum Google tarafından “keyword ile ilgili olan site” durumuyla değerlendiriliyor ve tıklanan sitenin üst sıralarda yer alması oldukça kolaylaşıyor. Bundan dolayı, sitenizle ilgili kullanıcıyı tıklamaya şevk edecek başlıklar hazırlamalısınız.
Domainin yaşı ise, isminden anlaşılacağı üzere alan adının kayıt edildiği tarih ile ilgili olan bir durum. Google’ ın web sayfalarını nitelerken kullandığı değerin PageRank olduğundan bahsetmiştik. Sıralamada etkin olan bir diğer algoritmanın adı da TrustRank yani Google’ ın sitenize ne kadar güvendiğini ifade eden bir değer. Google veri merkezlerinde tutulan bu datanın yükselmesinde en etkili olan konulardan birinin domain yaşı olduğu biliniyor. İnternet sektörüne ne kadar erken girdiyseniz, SEO konusunda o kadar avantajlısınız.
Ziyaretçinin sitede kalma süresi de bu alanda çok önemli. Fakat bilinenin aksine bu durum her zaman için geçerli değil. Google’ ın bir ziyaretçinin sitenizde ne kadar kaldığını bilmesi teknik olarak mümkün değil. Fakat Google Analytics kullanıcısıysanız, bu veriyi Google ile paylaşıyorsunuz demektir. İşte kritik nokta da burada. Ziyaretçilerinizin uzun süre zaman geçireceği eğlenceli bir blog ve forum etkileşimine sahipseniz kesinlikle Google Analytics kullanmalısınız! Çünkü uzun süreli ziyaretler, sitenizin kaliteli olduğunu gösterir ve bu veriyi Google Analytics kullanarak paylaşıyor oluşunuz büyük bir avantaj sağlar.
Site-içi SEO İşlemleri
Site-dışında yapılan SEO çalışmaları, SEO’ nun en çok sıralamayı etkileyen tarafı olarak açıklanabilir. Fakat bir site her ne kadar backlink sahibi olursa olsun SEO’ ya uyumlu bir altyapıya sahip değilse potansiyelini tam olarak ortaya çıkaramaz. Bunsan dolayı, site-içi SEO çalışmaları oldukça kritik bir önem taşıyor.
İdeal kullanımı daha belirgin bir hale getirmek için bir örnek üzerinden gidelim. Site-dışı SEO’ da örnek olarak aldığımız “iphone6 fiyatları” kelime grubu için hazırlanmış bir örneği ele alalım.
<title>iphone6 Fiyatları Karşılaştırma Sitesi</title>
<meta name=”description” content=iphone6 fiyatları arasında karşılaştırma yapmanıza imkan sağlayan bir web sitesi.” />
<meta name=”keywords” content=iphone6 fiyatları, iphone fiyatları, iphone6 plus fiyatları” />
Yukarıdaki örnekte görüldüğümüz gibi, anahtar kelimeleri uyumlu bir şekilde kullanmak önemli. Description etiketini seçerken dikkat etmeniz gereken bir nokta daha var. Yazdığınız açıklama, Google aramaları sonuçlarında çıkan açıklama bölümünde listelenecektir. Bundan dolayı seçtiğiniz title ve description büyük önem taşıyor. başlık, title etiketine karşılık geliyorken, açıklama da description etiketine karşılık geliyor. Site-dışı SEO’ da da belirttiğimiz tıklama oranı farklılığı göz önüne alındığından dolayı, arayan kullanıcının amacını anlayarak buna göre tıklamaya şevk eden başlıklar seçmeniz de büyük önem taşıyor.
Meta etiketleri hazırlarken karakter limitlerine dikkat etmemiz gerekiyor.
Title etiketi için limit 70 karakter.
Description etiketi için limit 160 karakter. (uzun olması durumunda Google tarafından üç nokta ile kısaltılır)
Keywords etiketi için limit 8 kelime.
Meta etiketleri her ne kadar en çok bilinen SEO tekniklerinden olsalar da description ve keywords etiketlerinin günümüzde çok da etkili olduğunu söyleyemeyiz.
Öncelikli anahtar kelimeleri nasıl belirtirim?
Siteye eklediğiniz içeriklerin ilk 25 ve 50 kelimesinin özel olarak değerlendirileceğini bilmeniz gerekir. İçerikle ilgili bir özet niteliği taşıyan giriş cümlelerine Google’ ın önem verdiğini dikkate alarak, bu kısımlarda anahtar kelimelerinizi sıklıkla kullanmaya çaba göstermelisiniz.
SEO başarınızı takip etmek ve hatalarınızı düzelterek ilk sıralarda yerinizi almak için Tıklayınız
YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?